Napellenző ponyvák – melyiket válasszuk?

Oszd meg a cikkünket!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email

Egyszínű vagy csíkos? Világos vagy sötét?

Elsőre mindenki a színre és designra gondol: Egyszínű vagy csíkos? Világos vagy sötét? Sárga, kék, zöld vagy szürke? A döntés nem könnyű, a napellenző hangsúlyos része a terasznak, erkélynek. Ráadásul amikor átsüt rajta a nap, bizony nem mindegy, hogy a 6-20 négyzetméter ponyvánk galambszürke vagy villantós narancs árnyalatú.
Látunk a ponyvából egy kis darabot, nehéz elképzelni, milyen lehet nagy felületben.
A Sattler napellenző ponyvákat talán a legtöbben már ismerik, hiszen nagy múltú, komoly minőséget képviselő cégről van szó.
A cég weboldalán segíti, a választást, megmutatja több környezetben a választott ponyvát.
A Sattler Csoport székhelye Ausztriában van (alapítva 1875-ben!), ezen kívül leányvállalatai vannak az USA-ban, Németországban, Olaszországban, Svájcban és Franciaországban.
Ha első lelkesedésünk után jobban megnézzük az egyes ponyvák adatlapját, akkor elkezdünk kérdezősködni, pl.: Mi jelent az hogy UV 40, 60, 80? ..
Jobb esetben az üzletkötő tud rá válaszolni, rosszabb esetben csupán a vállát vonogatja: Higgye el, ez a legjobb!
Nézzünk egy kicsit rá: Mit jelentenek a Sattler iconok. Hol találhatók ezek az ikonok, van-e jelentősége a vásárlás szempontjából. Nézzünk egy alap kivitelt:
Jobb felső sarokban 4 ikon látható

1) UV 80, mutatja az első, ha jobbról indulunk el.

Míg mások UV 40, vagy 60, ez épp 80.
 
Kérdések: Mit jelent ez? Minél nagyobb a szám, annál sötétebb van alatta? Ha déli fekvésű a teraszom, akkor csak 80-t választhatok? A 40 kifakul nagyon hamar?
 
Válasz: Gyakorlatilag ugyanazt jelenti, mint a napkrém fényvédő faktora. Minél magasabb a szám, annál kevesebb káros UV sugárzás jut át a ponyván. Nem határozza meg az átjutó fény mennyiségét, nincs összefüggésben azzal, hogy milyen gyorsan fakul ki a ponyva. Az árnyékolt felület alatti fényvédelmet mutatja meg.
De vigyázzunk, hiszen az UV 40 és az UV 80 között nagyon nagynak tűnik a különbség, de valójában nagyon csekély az eltérés az UV védelem között!
Mutatom viszonyszámokkal:
Egy lombos fa árnyékában 5-15 az UV faktor, egy póló esetében 2-10, a Sattler ponyva UV védelme: 40-80
Már az UV 40 is azt jelenti, hogy az UV sugárzás 97,5 %-át blokkolja, az UV 80 többet, 98,75 %-ot! Tehát van különbség, de alig számottevő.
 
Konklúzió: Jó tisztában lenni az UV faktor jelentésével, de a választáskor nem kell, hogy ez legyen az elsődleges szempont: mindenképp jól választunk!
UV 40, 60, 80, szinte mindegy: a 40 is sokszorosa egy lombos fa UV védelmének.

2) Napsugárzás és az otthon: jobbról a 2. ikon.

 
Kérdések: Milyen hatással lehet egy jól felhelyezett árnyékoló a lakásunk hőmérsékletére? Várható-e jelentős megtakarítás a klíma működésekor?
 
Válasz: Sok függ az üveg nagyságától és tájolástól, de számítások szerint akár 80%-kal csökkenthető a klíma működése.
 
Konklúzió: Üveges teraszajtók, teraszok árnyékolása a falfelütet, talajt 15-25 C°-kal alacsonyabb hőmérsékleten tartja. A direkt besugárzás megszüntetésével, igen komoly hőmérséklet csökkenést érhetünk el a lakótérben. Az üvegfelületek árnyékolása, nem csak jó, hanem szükséges!

3) TEX-Gard, Easy-Clean, mutatja jobbról a 3. ikon.

 
Kérdés: Még tőlem eddig senki nem kérdezte meg magától :o) Pedig érdekes és hasznos a mögötte rejlő információ.
 
Így itt nincs válasz, :o) csak felhasználói szempontból némi fontos és érdekes információ a ponyváról: A hosszútávú élmény garantált 🙂 Ugyanis a vászon utolsó lépésben egy speciális felület kezelést kap, amitől sokáig képes ellenállni a párának, esőnek és a szennyeződéseknek. Úgynevezett öntisztító képessége van. Sokáig ellenáll a gombásodásnak is, de tilos vizesen feltekerni! Kezelése igy nagyon egyszerű:
Langyos szappanos vízzel tisztítható, a felületi szennyeződéseket egy kefével időnként távolítsuk el.

4) ACRYLIC, mutatja a 4 ikon jobbról

 
Kérdések: Miért, milyen lehet még? Milyen anyagú kapható a nagyáruházakban? Melyiket válasszam?
 
Válasz: Leggyakrabban a vászon, a vinil és a poliészter fordul elő az akril mellett.
A vászon UV védelme a legalacsonyabb, esőre érzékeny. Előnye, hogy átáramlik rajta a meleg levegő.
A vinil ragyogó színekben elérhető, minőségtől függően UV stabil, jól ellenáll a víznek, nehezen penészedik be. Hátránya, hogy mivel nejlon, így nem szellőzik át. Az alatta felszálló meleg levegő megreked a ponyva alatt, amit visszasugároz lefelé. Viszont olcsóbb anyag, mint bármelyik másik.
Az acryl szintén UV stabil, nehezen penészedik Nagyon jól ellenáll a környezeti hatásoknak: eső, pára, erős UV, szél. A Sattler a ponyvát vékony, anyagában színezett szálakból szövi, így akár 10 év után sem fakul, és az anyag az átszellőzése is nagyszerű a szövés miatt. Nem fogja meg a felszálló forró levegőt, még akkor sem, ha sötét napellenzőt választunk.
Anyagában színezett akril szál olyan, mint a répa, a felületi színezés pedig olyan, mint az uborka héja. Hámozzuk le, és nézzük meg a színt ez után is! 🙂

 

Melyiket válasszuk a napellenző ponyvák közül?

A legjobb választás az akril vászon. Környezeti hatásoknak rendkívül jól ellenáll, Uv stabil, nem hajlamos penészedésre, ugyanakkor átlélegzik, a levegő cirkulálása is hűti az alatta lévő árnyékolt területet. Akár sötétebb színt is biztonságosan választhatunk.
Akril: anyagában színezett szálakból szőve, átengedi a felszálló forró levegőt.

Tanács napellenző vásárláshoz:

Feltétlenül olvassuk el a termék adatlapját (ha van egyáltalán). Le van írva miből készül a ponyva, a karok, miből készül a fém szerkezet. Jó viszonyítási alap lehet, az adott méretű napellenző súlya is, ha több helyen megnézzük. Nem mindegy mennyi anyag van benne.

Kapcsolódó cikkek

Napellenző

Napellenzők a régi időkben

Napellenző története A nap mindig is barátja, de gyakran ellensége is volt az embernek. Például a bozót tüzek vagy az aszályos évek. Az árnyék hiánya – amikor feltétlen szükség lett

zsaluzia Borsodban szerelve
zsaluzia

Egy 15 éves zsaluzia !

Motoros zsaluzia. 15 év!! Nincs jobb érzés, mikor egy nagyon régi ügyfél felhív, és a legnagyobb probléma az üvegszálas szúnyogháló, ami elkezdett szakadozni a zsaluziák alatt! A zsaluzia karbantartás (még