Árnyékolók motorizálása: luxus, kényelem vagy szükségszerűség?

A termékről

Szinte minden árnyékoló motorizálható, megfelelő körülmények között. Így a szükségét legtöbbször az igény, a szükség vagy a pénztárca határozza meg.

Kültéri ponyvás árnyékolóknál (napellenző, napvitorla, napernyő, kültéri roló, árnyika…) a rendszer-védelem érdekében javasolt a motorizálás, a szélvezérlés óvja a terméket a szélkártól. Kültéri ablak árnyékolók közül a zsaluzia és a napháló roló igényelhet hasonló védelmet, különösen, ha nyílászáró nélkül vannak elhelyezve, terasz, pergola, télikert oldalfalaként. Nyílászáró előtt védettebb helyzetben vannak, de a biztonság itt sem árt. 

A motoros árnyékolók nagy előnye, hogy távoli elérés ma már könnyen megvalósítható, így ellenőrizhető, módosítható az adott árnyékoló, garázskapu, kertkapu pozíciója. Okos központtal együtt pedig egészségesebbé, biztonságosabbá és energiatakarékosabbá tehetjük otthonunkat, hiszen a távollétükben is az időjárásnak megfelelően működik az egész ház: a klíma, a fűtés és az árnyékoló összehangolt működése kellemesebbé teszi az otthonunkat, úgy, hogy jelentős energiát is megtakarítunk. Ez a részleges megoldás. Teljes Okos otthon megoldás ki van bővítve a biztonsági kamerákkal és a beléptető rendszerrel, világítással, és még így sem teljes a sor. 

Szükségszerű lehet a motorizálás olyan redőnyök utólagos rendelése esetében, ahol nincs elegendő hely a gurtni bevezetés kialakításának. Az erőltetett barkácsolás bosszantó a Megrendelőnek is, hiszen a gyakori gurtni csere költséges, és nem könnyű megszokni napokra egy leszakadt redőnyt, a sötét szobát. Célszerű ilyen esetekben motoros redőnyt választani.

Prémium csőmotor, vagy intelligens motor: nyomaték érzékelés mellett képes lefagyás érzékelésre is. Megállítja a motort, ha a palást alá kerül valami, és akkor is, ha a redőnypalást, vagy sín télen lefagy. Ellenkező esetben a motor ereje szétszakítja a palástot.

Beltéri árnyékolók közül leggyakrabban motorizált termék a roletta, és a sávroló. Valamint népszerű termék a motoros karnis.

Kapcsolós vagy rádiós motor?

Az esetek többségében a rádiósra esik a választás, sokszor kényelmi okok miatt: a távirányító nem helyhez kötött, de van fali tartója, hogy ne legyen útban. Másrészt kevesebb vezetékelést igényel: csak a motornak kell egy 3 eres kiállás, ezen túl rádió jellel kommunikál a vezérlőkkel: kéziadó, szél érzékelő, fénymérő, eső érzékelő, programóra… Nincs szükség további vezetékelésre.

Rádiós motor a tervezés fázisában már tisztázott, hiszen úgy kell bevezetékelni az egész házat, hogy a kapcsolót és a motort is érintjük. Rádiós vezérlésre ilyenkor nincs lehetőség. Sokszor azt hiszik a kapcsolós motor olcsóbb, ami önmagában igaz, de a háromállású árnyékoló kapcsoló drágább, mint egy egyszerű távirányító. Árban nincs jelentős különbség a rádiós és a kapcsolós rendszer között.

Előkészítő munka: elektromos kiállások elvégzése. Kinek a feladata?

A Megrendelő feladata, de a mi szakmai instrukciónk alapján. Sokszor kérünk villanyszerelő telefonszámot, és közvetlenül is egyeztetünk. Azért jó ez így mindenkinek, mert nekünk nem kell közvetlenül beavatkozni egy meglévő elektromos rendszerbe, amit nem is ismerünk, és így egyértelmű a garancia határa is: a bekötésig mi vállaljuk a garanciát, azon túl a villanyszerelő. A helyesen kialakított vezetékelés a működés alap feltétele, és rövidebb idő alatt elvégezhető a későbbiekben egy esetleges motorcsere, vagy végállás beállítás. Ez költséghatékonnyá teszi a javítást és karbantartást. 

Ma már létezik napelemes redőnymotor is, melyek saját működését magyarországi körülmények között télen, nyáron is biztosítani tudja.

Többmotoros rendszerek helyes kialakítása, előzetes villanyszerelési munka

Rádiós rendszer esetében az előre egyeztetett oldalon kérünk 3×1 kiállást. Célszerű motoronként egy kismegszakítót elhelyezni. Szép megoldás, ha az ablakok egymás után sorszámmal vannak ellátva, és egy kapcsoló szekrényben sorakoznak a számozott kismegszakítók, így egy motor áramtalanítása egyszerű feladat. Az áramtalanítás minden egyszerű programozási feladat első lépése. 10, 15, 20 motornál a manuális megszakítás, egyenként és csoportosa elvégzése rendkívül időigényes feladat. 

Kapcsolós rendszer esetében több motort nem szabad egymás után sorba kötni! Műszaki tartalmat itt lehet megtekinteni.

Kínai motorcsalád, vagy francia, német..?

Közel 20 éve szerelünk motoros árnyékolókat. Van tapasztalatunk benne, mely típusok az igazán hosszú élettartamúak, hol találunk profi műszaki megoldásokat, és mely importőr garanciális és szakmai támogató rendszere működik megbízhatóan, hogy mi a végfelhasználónál ne kerüljünk kellemetlen helyzetbe. Több árfekvésben is tudunk mozogni, de javaslatunk mindig megbízható, nagyobb igény esetén felső kategóriás, a legfrissebb műszaki lehetőségekkel. Leggyakrabban kiajánlott motor típusaink: Smart Home és Somfy. 

Konkrét példa: Mit kell tudni egy átlagos, 10 Nm-es rádiós redőnymotorról?

Választott motor: Somfy Oximo io 10/17

Általános információ:

 • beépített rádióvevővel, valós állapotvisszajelzéssel, automatikus végállás-, alázáródás- és lefagyás-felismeréssel
 • 10 Nm, 17 fordulat/perc, 120 W, 50 Hz, 230 V, 3 m fehér tápkábel

Technikai adatok:

 • Rádió frekvencia: 868-870 MHZ (3 különböző frekvencián küld jelet) MHz
 • Csatornák száma: 9 különböző, egy irányú  
 • Kódolás: Ugró kód 16 millió variáció 
 • Áramfelvétel működés közben: 120 W
 • Minimum feszültség: 207 V
 • Maximum feszültség: 253 V
 • Névleges feszültség / frekvencia: 230V – 50Hz  
 • A végálláskapcsoló teljesítménye: 136 turns
 • Végálláskapcsoló típusa: Elektronikus 
 • Névleges sebesség: 17 rpm
 • Névleges nyomaték: 10 Nm
 • Ismételhetőség: <± 5 °
 • Kábel típus: VVF 3 m fehér kábel 
 • Vezeték átmérője: 0,75 mm²
 • Szín: Fehér 
 • Vezeték hossza: 3 m
 • Erek száma a kábelben:
 • Hossz (L3): 663 mm
 • normál korona/adapter csőátmérőhöz: 50 x 1,5 mm
 • Súly: 1,85 Kg
 • Teljes hossz (L1): 655 mm
 • Szegecselési pont távolság (L2): 640 mm
 • Hőkioldás időzítése: 4 mn
 • Zajszint ( Somfy mérései szerint): 47 dBA
 • Működési hőmérséklet: -10-től +40-ig °C

Kérjen árajánlatot!

Cikkek a témában

Rolók beltérben
Arvaiedit

Színek, fények, hangulatok…beltéri árnyékolók

“Öltöztesd fel az ablakod, és felöltöztetted az egész lakást!” Az ablak a leghangsúlyosabb része a lakásnak, onnan jön be nappal a természetes fény, ösztönösen vonzza a szemet. Nagyon nem mindegy, mit teszünk, vagy nem teszünk a fény útjába. Mivel, hogyan dekoráljuk az ablakot, és mi van az ablakon túl…Takarni kell, vagy megmutatni… Szalagfüggöny, roletta, pliszé,

Tovább olvasom »
Redőny
Arvaiedit

Alumínium redőny, vagy műanyag redőny?

Amennyiben egy család elhatározza, hogy nyílászáróira redőnyt szeretne vásárolni, a döntés egyik legnagyobb dilemmája lehet, hogy alumínium vagy műanyag redőnyt válasszanak. Két különböző alapanyag, vegyük sorra az előnyöket és a hátrányokat. ALUMÍNIUM REDŐNY   Az alumínium redőny legnagyobb előnye, hogy alumíniumból készül. :o) Sokkal tartósabb, akár évtizedekkel megnöveli egy redőny élettartamát. Sokféle színben, festett famintával,

Tovább olvasom »
Napellenző
Arvaiedit

Napellenző ponyvák – melyiket válasszuk?

Egyszínű vagy csíkos? Világos vagy sötét? Elsőre mindenki a színre és designra gondol: Egyszínű vagy csíkos? Világos vagy sötét? Sárga, kék, zöld vagy szürke? A döntés nem könnyű, a napellenző hangsúlyos része a terasznak, erkélynek. Ráadásul amikor átsüt rajta a nap, bizony nem mindegy, hogy a 6-20 négyzetméter ponyvánk galambszürke vagy villantós narancs árnyalatú. Látunk

Tovább olvasom »
Szúnyogháló
Arvaiedit

Poloska invázió… a szúnyog már szinte szóba sem jön..

Hogyan védekezzünk a rovarok ellen? “… Folyamatosan százával vannak ezek a dögök, és immunisak majdnem mindenre. Sósav, hypo, különböző varázsigék és kotyvasztékok, semmit sem érnek! A poloskák épp csak nem röhögnek hangosan a pofámba. (…) Undorító ez az egész helyzet, és baromi jó lenne rá valamilyen megoldást találni, mert ettől már be lehet golyózni!” <Szilvia,

Tovább olvasom »
árnyékoló
Arvaiedit

Napháló -kint és bent, lent és fent, kézzel és motorral, tokkal és vonóval..

.., ja bocs: tok nélkül, de soha nem ész nélkül! ツ Egy termék, ahol a szépség együtt jár az ésszerűséggel, a vagányság az eleganciával, a minimál stílus harmóniára lel az otthonosságot idéző cirádákkal.. NAPHÁLÓ – SCREEN Először is nézzük a hálót, magát. Többféle gyártó, többféle terméke van forgalomban, én most kiválasztom a méltán népszerű SOLTIS anyagot,

Tovább olvasom »
Rolók beltérben
Tamas

lakberendezési inspirációk Valentin nap jegyében

Pedig lehetne rózsaszín szemüvegünk, amit nem félünk használni! Akinek van, az mindenben jót és szépet lát, vagyis rózsaszín szemüvegen át nézi a világot -mondják azok akiknek nincs. Aki szerelmes, az rózsaszín ködben lebeg -mondják azok, akik épp nem szerelmesek. És véletlenül sem szürkében. Vagy zöldben 🙂 Hogy a színek hatással vannak ránk, azt már régen

Tovább olvasom »