Termékről

A zsaluzia Miskolcon is egyre népszerűbb kültéri árnyékoló rendszer. 

Ez az árnyékoló típus is már több mint 100 éves. Őse Amerikában született meg, lényegében forgatható redőny lamella, 1901-ben. Zsalugáter, zsalu néven Amerikában is jelen volt egy fa lamellás kinyitható szerkezet, mely biztonságot adott és árnyékolt. 1950-es években a floridai egy egyetem egy mérnöke, Van Ellis Huff vette elő ismét, és megalkotta alumíniumból, ami így sorozat-gyártásra alkalmas árnyékolástechnikai termékké vált, és innen indult igazán a termék népszerűsége. Ma már nem csak csarnokok és irodaházak kedvelt és stílusos árnyékolója, hanem egyre gyakrabban családi házak és társas házak már előre betervezett árnyékolója.

Zsaluzia működése

Lényegében egy nagyméretű külső reluxa. Leggyakoribb a C alakú peremezett vagy peremezetlen lamella, de fény kizárása miatt egyre népszerűbb a Z és az S lamella is. A lamellák 180˚-ban körbeforgathatóak, ezzel jól szabályozható a bejutó fény-mennyisége. Direkt besugárzás nélkül is világos maradhat a szoba, de van lehetőség az erőteljes fény kizárásra is. Különösen alkalmas erre a Z lamella, melyen vékony gumi csík is segíti a zárást, illetve kevésbé zörög nagy szélben a palást. A zsalúzia működhet motorral, de lehet kézi is, bár ez sokkal ritkább. Egyrészt mert kényelmetlen és lassú, másrészt mert így nem lehet szélvezérléssel ellátni az árnyékolókat. Ráadásul nem sokkal kerül többe a motoros változat a kézinél. A lamellák teljesen felhúzhatóak a védőtető alá.

A zsaluzia szerkezete

A leggyakoribb a külső tokos zsaluzia, bár ez nem valódi tok, mint a redőnynél, hanem csupán egy szerkezetet takaró I, L, vagy U alakú védőtető. A magán megrendelők igényeinek megfelelően, nagyon hamar megjelent a vakolható tokos kivitel, így rejtve maradhat a viszonylag nagy gyűjtési magasság. A passzív házak előre törésével megjelent egy újabb igény, amelyre gyorsan reagáltak az európai nagy gyártók is: az ISO-KASTL tok és sín rendszer. Ez már egy önhordó szerkezet, falazatba építhető sínekkel.

A zsaluzia lamella sodronyos, vagy lefutó sínes megvezetésű lehet.

Zsaluzia és a szúnyogháló

Természetesen a zsaluzia és a szúnyogháló nem zárja ki egymást. Többféle szúnyogháló típus is jól összekombinálható a zsaluziával. Ablak szúnyogháló lehet fix keretes vagy pliszé szúnyogháló, bár lehetséges rolós szúnyogháló beépítése is. Ajtóra elsősorban pliszé szúnyoghálót javaslunk, mert ennek a típusnak a legkisebb a beépítési helyigénye. Fontos megjegyezni, hogy már a zsaluzia rendelésekor tisztázni kell a szúnyoghálókat, mert ez jelentősen befolyásolja a zsaluzia beépítési paramétereit. Szakember bevonása szükséges már a tervezési fázisban!

A redőny és a zsaluzia árnyékoló képességének összehasonlítása.

Közel 30 éves tapasztalatunk szerint a redőny Magyarország első számú árnyékolója és ablakvédelme. Nálunk mind a 4 évszak jelen van, a redőny pedig az egyetlen igazán hatékony négy-évszakos termék. Népszerűsége nem véletlen. Lakberendezési, építkezési blogokat figyelve, és saját tapasztalatunkra hagyatkozva, ugyanakkor megjelent a redőny első komoly ellenfele, és ez a zsaluzia. Valószínűleg az időjárás változás is okozza, hiszen egyre melegebbek a telek és egyre forróbbak a nyarak. Kitolódnak a határok: már májusban nyár van, és általában szeptember végéig (!) meg is marad! Ráadásul energetikai szempontból is érint minket ez a külső változás, hiszen több energia 1 C°-kal hűteni a lakást, mint ugyanennyivel felfűteni. A szakszerű árnyékolás egyre fontosabb. És árnyékolásban bizony a zsaluzia felülmúlja a redőny árnyékoló képességeit. 

A zsaluzia lamellákat megfelelő dőlésszögbe forgatva elérhető, hogy ne jusson át rajta direkt besugárzás. Lényegében úgy zárja ki a napot, hogy közben nem lesz sötét. Az alumínium redőny, még ha nem is zárt állapotig van leengedve, akkor is jelentősen sötétít. A zárt állapot miatt az ablak és a redőny palást között a levegő nem mozdul, felforrósodik és ottreked.

A zsaluzia félig nyitott lamellái átengedik a levegőt, megindul egy áramlás. A felmelegedett levegő felszáll, fent eltávozik, így egy cirkulációt hoz létre az üveg előtt, ami hűti a felületet. Ugyanakkor részleges és teljes sötétítésre is jól használható, különösen a Z lamella alkalmas erre. Emiatt a zsaluzia a hosszú nyári, napos időszakban sokkal jobban kihasználható, mint a redőny. Természetesen télen is használható betekintés gátlásra, szél védelemre, valamint véd a fagytól és a hótól is. A zsaluzia növekvő népszerűsége érthető, és még nincs a tetőpontján.

Zsaluzia műszaki adatlap.

A zsaluzia beépíthetősége

Nagyon fontos, hogy időben konzultáljunk árnyékolástechnikai szakemberrel! Lehetőség szerint már tervezési fázisban, de legkésőbb a nyílászárók megrendelése előtt. Általában elmondható, hogy a gyűjtési magasság nagyobb, mint a közismert redőny esetében. A szükséges mélység meghatározásához pedig tisztázni kell a gyártót, a típust, a szúnyoghálót, és a működtetést. 

Zsaluzia tisztítása

Háziasszonyok leggyakoribb kétsége. Főleg azoknál, akik még emlékeznek a reluxán megülő porra. Másik leggyakoribb észrevétel: a redőnyt könnyebb tisztítani, egy ronggyal pár mozdulat. Megértjük az aggodalmat, de némi plusz információ segíthet. A kívül lévő zsaluziát gyakran lemossa a kiadós eső. Igaz, nem lesz tökéletes, de a por nagy része távozik. A megszáradt esőcsepp pedig szinte nem is látszik a választható színek többségén. Letörölni jóval egyszerűbb, mint a vékony 25 mm-es reluxát. Redőnyhöz hasonlítva: mivel a redőny palástot csak leengedve lehet tisztítani, így csak külső oldalról lehet, létra általában szükséges, sőt a nem létrázható magasságban lehetetlen is. A zsaluzia tisztítása jóval egyszerűbb és bármilyen magas ablaknál lehetséges: a lamellákat vízszintesre forgatva, bentről letöröljük egy puha ronggyal. A lamella mérete miatt nincs túl sok egy ablakon, ez nem reluxa.

Kérjen árajánlatot!

Cikkek a témában

Rolók beltérben
Arvaiedit

Színek, fények, hangulatok…beltéri árnyékolók

“Öltöztesd fel az ablakod, és felöltöztetted az egész lakást!” Az ablak a leghangsúlyosabb része a lakásnak, onnan jön be nappal a természetes fény, ösztönösen vonzza a szemet. Nagyon nem mindegy, mit teszünk, vagy nem teszünk a fény útjába. Mivel, hogyan dekoráljuk az ablakot, és mi van az ablakon túl…Takarni kell, vagy megmutatni… Szalagfüggöny, roletta, pliszé,

Tovább olvasom »
Redőny
Arvaiedit

Alumínium redőny, vagy műanyag redőny?

Amennyiben egy család elhatározza, hogy nyílászáróira redőnyt szeretne vásárolni, a döntés egyik legnagyobb dilemmája lehet, hogy alumínium vagy műanyag redőnyt válasszanak. Két különböző alapanyag, vegyük sorra az előnyöket és a hátrányokat. ALUMÍNIUM REDŐNY   Az alumínium redőny legnagyobb előnye, hogy alumíniumból készül. :o) Sokkal tartósabb, akár évtizedekkel megnöveli egy redőny élettartamát. Sokféle színben, festett famintával,

Tovább olvasom »
Napellenző
Arvaiedit

Napellenző ponyvák – melyiket válasszuk?

Egyszínű vagy csíkos? Világos vagy sötét? Elsőre mindenki a színre és designra gondol: Egyszínű vagy csíkos? Világos vagy sötét? Sárga, kék, zöld vagy szürke? A döntés nem könnyű, a napellenző hangsúlyos része a terasznak, erkélynek. Ráadásul amikor átsüt rajta a nap, bizony nem mindegy, hogy a 6-20 négyzetméter ponyvánk galambszürke vagy villantós narancs árnyalatú. Látunk

Tovább olvasom »
Szúnyogháló
Arvaiedit

Poloska invázió… a szúnyog már szinte szóba sem jön..

Hogyan védekezzünk a rovarok ellen? “… Folyamatosan százával vannak ezek a dögök, és immunisak majdnem mindenre. Sósav, hypo, különböző varázsigék és kotyvasztékok, semmit sem érnek! A poloskák épp csak nem röhögnek hangosan a pofámba. (…) Undorító ez az egész helyzet, és baromi jó lenne rá valamilyen megoldást találni, mert ettől már be lehet golyózni!” <Szilvia,

Tovább olvasom »
árnyékoló
Arvaiedit

Napháló -kint és bent, lent és fent, kézzel és motorral, tokkal és vonóval..

.., ja bocs: tok nélkül, de soha nem ész nélkül! ツ Egy termék, ahol a szépség együtt jár az ésszerűséggel, a vagányság az eleganciával, a minimál stílus harmóniára lel az otthonosságot idéző cirádákkal.. NAPHÁLÓ – SCREEN Először is nézzük a hálót, magát. Többféle gyártó, többféle terméke van forgalomban, én most kiválasztom a méltán népszerű SOLTIS anyagot,

Tovább olvasom »
Rolók beltérben
Tamas

lakberendezési inspirációk Valentin nap jegyében

Pedig lehetne rózsaszín szemüvegünk, amit nem félünk használni! Akinek van, az mindenben jót és szépet lát, vagyis rózsaszín szemüvegen át nézi a világot -mondják azok akiknek nincs. Aki szerelmes, az rózsaszín ködben lebeg -mondják azok, akik épp nem szerelmesek. És véletlenül sem szürkében. Vagy zöldben 🙂 Hogy a színek hatással vannak ránk, azt már régen

Tovább olvasom »